Bugun...


TARİH DOĞA ŞİFA :AFYONKARAHİSAR
Tarih, Doğa Ve Şifa Arayanların Kenti: Afyonkarahir

TARİH DOĞA ŞİFA :AFYONKARAHİSAR
+ -

Yolların ve medeniyetlerin kesiştiği Afyonkarahisar, çok sayıda tarihi mekan, ören yeri, kaplıca ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, termal tesisleriyle, şifa arayanları kendine çekiyor.
Afyonkarahisar'da Eski Tunç Çağından beri varlığı bilinen sıcak su kaynakları, Frig döneminde kullanılmaya başlanmış. Gazlıgöl ve Hüdai kaplıcaları, bu dönemden itibaren şifa arayanların uğrak yeri haline geldi. Önceleri geleneksel kaplıca tedavisi veya hamam ihtiyacı için kullanılan kaplıcalar, günümüzde termal tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olarak hizmet veriyor. İlde çok sayıda tesis, bilimsel metotların kullanıldığı fizik tedavi üniteleriyle termal turizmin hizmetine sunulmuş bulunuyor.

İLK KAPLICANIN ÖYKÜSÜ
Gazlıgöl Kaplıcaları, mitolojik bir öyküyle anlatıldı bugüne kadar. Öyküye göre, Kral Midas'ın kızının vücudunun her yanın çıbanlar sarmış ve hiçbir hekim onu iyileştirememiş. Acı ve ağrılara dayanamayan genç kız, yollara düşmüş ve dağ tepe demeden dolaşmaya başlamış. Afyonkarahisar yakınlarına kadar gelen kız, susamış ve bugünkü Gazlıgöl Kaplıcaları'nın bulunduğu yerdeki sudan içmiş. Suyun vücuduna değdiği yerlerde sancılarının kesildiğini, içinin rahatladığını gören genç kız kendisini suya bırakmış. Daha sonra yorgunluktan yeşillikler üzerine uzanmış ve orada uyuyakalmış. Uyandığında kız, suyun yansımasında eski güzelliğine kavuştuğunu, çıbanların kaybolduğunu görmüş. Sarayına döndüğünde Kral Midas kızına, ''Seni hangi hekim iyileştirdi. Söyle de onu hekimbaşı yapayım'' demiş. Bunun üzerine kız, ''beni hekim değil, ülkende çıkan sıcak bir su iyileştirdi'' diye cevap vermiş. Kral Midas kaynağın olduğu yerde bir hamam yapılmasını ve bütün dertlilerin orada derman bulmasını istemiş. Böylece Gazlıgöl Kaplıcaları Friglerden günümüze şifa arayanların uğrak yeri olmuş.

TARİHİ MEKANLAR, ÖREN YERLERİ
Hitit, Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıların yaşadığı kent, bu medeniyetlerin eserlerinden oluşan açık hava müzesi konumunda bulunuyor. Afyonkarahisar'a gelenler, Frig Vadisi ve ören yerleri, Dinar Ören Yeri (Geleneia, Apameia), Emirdağ Hisarköy Ören Yeri (Amorium), İhsaniye-Döğer Ören yeri, Aslankaya, İhsaniye-Kayıhan beldesi Göynüş Vadisi Ören Yeri, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Ayazin köyü Ören Yeri (Metropolis), peri bacaları ve kaya yerleşim yerlerini ziyaret ediyor. Afyonkarahisar Kalesi ise yüzlerce yıla tanıklığını gözler önüne seriyor. M.Ö. 3 binli yıllara uzanan tarihiyle Afyonkarahisar, sanat tarihi açısından önemli mimari yapıları da barındırıyor. İhsaniye ilçesindeki ''Ana Tanrıça Kibele'' adına yapılmış açık hava tapınakları ve Ayazin Kilisesi ile şehir merkezindeki Ulu Cami, Gedik Ahmet Paşa Cami bu eserlerden sadece birkaçı.

DOĞA TURİZMİ-
Doğa turizminde de iddialı Afyonkarahisar'da, Akdağ eteklerindeki Kocayayla, ortalama 1600 metre yüksekliğiyle geyik ve yılkı atlarını barındırıyor. Anadolu'nun çıplak dağları, çölleşmeye yüz tutmuş alanlarının yanında Karadeniz Bölgesi'ni aratmayan ormanları, su kaynakları, çayırları ve zengin bitki örtüsüyle Afyonkarahisar, modern hayatın karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için fırsat yaratıyor. Kocayayla'daki 20 kilometre uzunluğundaki kanyon ve kanyondan Çivril Gölü'ne dökülen Akçay ise kentin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Öte yandan, Afyonkarahisar milli parkları, Kurtini Mağarası, Dipevler-İnsuyu Mağarası, Suçıkan Mağarası, Buzluk Mağarası, Karacamal ve Dipsiz Mağarası her yıl birçok ziyaretçiye kapısını açıyor. Karakuyu, Eber, Karamık ve Acı Göl ise barındırdıkları kuş çeşitleriyle ayrı ayrı kuş cennetleri konumunda bulunuyor. Marmara'yı Akdeniz'e, Ege'yi İç Anadolu ve Doğu Anadolu'ya bağlayan yolların kesiştiği Afyonkarahisar'dan günün hemen hemen her saati her kente otobüsle ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca, kentte demir yolu hattı da bulunuyor.





Bu haber 5802 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANANLAR HABERLER
SON HABER YORUMLARI
Tevfik kum
17-12-2023 14:33:00

Çokbeyeniyorum
ozguraytar063@gmail.com
08-12-2023 11:24:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Erdal özdemir
15-10-2023 21:32:00

Allah rahmet eylesin

Erdal özdemir
15-10-2023 21:31:00

Allah rahmet eylesin
Gungor sen
31-08-2023 17:16:00

Adam gibi adamsın.slm olsun
Seydi Ahmet YAVUZ
22-06-2023 20:26:00

Allah rahmet eylesin, Mekânı Cennet olsun
Nurettin Yağdıran
22-06-2023 16:52:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Allah kabrini cennet eylesin
21-01-2023 11:10:00

allah kabrini cennet eylesin
YUKARI