Bugun...


28 TEMMUZA ERTELENDİ
Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Zafer (Kütahya-Afyonkarahisar-Uşak) Bölgesel Havaalanı inşaatı için teklif alma tarihini 28 Temmuza erteledi.

28 TEMMUZA ERTELENDİ
+ -

Devlet Havameydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Zafer (Kütahya-Afyonkarahisar-Uşak) Bölgesel Havaalanı inşaatı için teklif alma tarihini 28 Temmuza erteledi.
DHMİ'nin süre uzatımına ilişkin duyurusu, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyuruya göre Zafer Havaalanı'nın yap-işlet-devret modeli ile ihalesine ilişkin teklif alma tarihi, 28 Temmuz 2010 tarihinde saat 9.30'a ertelendi. İhale aynı gün saat 10.00'da, ihale ilanında belirtilen yerde kapalı teklif alma usulü ile gerçekleştirilecek. Söz konusu ihaleye ait duyuru daha önce, 18 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve ilan metninde teklif alma tarihi 28 Haziran 2010 saat 9.30 olarak belirtilmişti.

“FİRMALAR TALEPTE BULUNDU”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, 28 Haziran’da yapılması beklenen Zafer Havaalanı’nın ihalesinin, ihaleye girecek firmaların talebi üzerine 28 Temmuz’a ertelendiğini açıkladı. 28 Haziran’da yapılması beklenen Zafer Havaalanı’nın ihalesinin 28 Temmuz’a ertelenmesinin resmi gazetede yayımlanmasının ardından, konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, ihalenin, ihaleye girecek firmaların talebi üzerine ertelendiğini açıkladı.

HERHANGİ BİR SIKINTI YOK
Bu açıklamayı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan aldığı bilgiler doğrultusunda yaptığını ifade eden Milletvekili Aydoğan, sonuç alınamayan ilk ihalenin ardından, ihale şartnamesi üzerinde iyileştirmeler yapıldığını belirterek, “Yapılan iyileştirmenin ardından yeni bir şartname hazırlandı ve 28 Haziran’da ihaleye çıkılması duyuruldu. Şartname yeni olunca ihaleye katılacak olan firmalar hazırlıklarını tamamlamak için zaman istediler. Yani erteleme talebi firmalardan geldi” dedi. Milletvekili Aydoğan, Zafer Havaalanı’nın yapım süreci ile ilgili herhangi bir sıkıntı görünmediğini sözlerine ekledi.

“İHALE YAPILACAK HİÇBİR SORUN YOK”
Zafer Havaalanı’nın ihalesinin, firmaların talebi üzerine ertelendiğini belirten AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, ihalenin 28 Temmuz’da yapılacağını ve hiçbir sorunun olmadığını söyledi. Bölgesel Zafer Havaalanı’nın ihalesinin 28 Haziran’dan 28 Temmuz’a ertelenmesi ile ilgili dün bir açıklama yapan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, ihalenin erteleme sebebinin, ihaleye katılacak firmaların ek süre talep etmesinden kaynaklandığını kaydetti Ek süre talep eden firmaların dış krediler noktasında birtakım sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Milletvekili Ahmet Koca, ihalenin belirtilen tarihte yapılacağını ve hiçbir sorunun olmadığını dile getirdi.

“GAYRİ CİDDİ BİR DURUM”
Bölgesel Zafer Havaalanı’nın ihale tarihinin ilk olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım daha sonra Afyonkarahisarlı olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından açıklandığını hatırlatan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, devlet adamlarının sözlerine güven duyulması gereken insanlar olması gerektiğine dikkat çekti. Otoyol konusunda da aynı durumun yaşandığını belirten Milletvekili Ünlütepe, Ulaştırma Bakanı Yıldırım ve Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu tarafından otoyolun Afyonkarahisar’dan geçeceğinin açıklandığını ancak daha sonra otoyolun, yapılan açıklamalara tezat düşen bir noktadan geçtiğini söyledi.

“KAR VADİSİ UNUTULDU AMA HAVAALANI UNUTULMAZ”
İktidar partisinin Afyonkarahisar’ı tamamen sildiğini savunan CHP Milletvekili Halil Ünlütepe, ihale tarihinin ertelenmesine üzüldüğünü dile getirerek, ertelenme durumunu gayri ciddi bir durum olarak değerlendirdi. Yapılamayan Kar Vadisi Projesini hatırlatan Milletvekili Ünlütepe, Afyonkarahisar halkının Kar Vadisi Projesini unuttuğunu, ancak havaalanını kesinlikle unutulmayacağını vurguladı. Afyonkarahisar halkının oyalanmaya çalışıldığını ifade eden Milletvekili Ünlütepe, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın verdiği sözü tutmayan bir insan olduğunu kaydetti.

“BU İŞİN ÇIKIŞ NOKTASI ASKERİ HAVAALANI’DIR”
Zafer Havaalanı’nın ihalesinin ertelenmesine bağlı olarak, Askeri Havaalanı konusunu yeniden gündeme taşıyan Ünlütepe, Bölgesel Zafer Havaalanı’nın yapılacağı süreye kadar, ivedilikle Askeri Havaalanı hizmet açılması gerektiğini, bu işin çıkış noktasının Askeri Havaalanı olduğunu belirtti. Termal alanında yatırım yapan yatırımcılar için ön koşulun havaalanı olduğunu dile getiren Ünlütepe, havaalanı olmadan termal gelişmenin sağlanamayacağını vurguladı. Otoyol ve havaalanı konusunda Afyonkarahisar’ın ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Ünlütepe, bu sıkıntının 2023’ten sonra görüleceğini sözlerine ekledi.

“BÖYLE BİR GEREKÇE OLAMAZ”
Bölgesel Zafer Havaalanı’nın ihalesinin 28 Haziran’dan 28 Temmuz’a ertelenmesine gerekçe olarak, ihaleye girecek bazı firmaların erteleme talebi gösterildi. MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, böyle bir gerekçenin olmayacağını söyledi. Bölgesel Zafer Havaalanı’nın ihalesinin yap- işlet- devret modeliyle yapılacağını hatırlatan, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, ihalenin 28 Haziran’dan 28 Temmuz’a ertelenmesini sert bir dille eleştirdi. Böyle bir gerekçe olamayacağını vurgulayan Milletvekili Akcan, ihaleye alacak olan firmanın havaalanını yapabilmesi için kredi çekmesi gerekeceğini belirterek, “Dünyanın içinde bulunduğu bu kriz ortamında, kredi temini noktasında sıkıntılar var. Bu yüzden firmalar kaynak sıkıntısı yaşıyor olabilirler. Ancak, bakanlığın şartname değişikliği yapmadan ertelemesi lazım. Eğer bir değişiklik varsa şartnameyi alan firmalar, bu şartnameye bağlı olarak teklif vermemişlerdir” dedi.

“SİYASİ YÖNLENDİRME VE BASKI VAR”
Zafer Havaalanı’nın yapılacağı bölgenin fizibıl olmadığına dikkat çeken Milletvekili Abdülkadir Akcan, fizibıl olmamasının ise devletin verdiği garanti bedelinin yetersiz olmasından kaynakladığını kaydetti. Şartname değişikliğinde garanti bedelinin biraz daha yükseltileceğini ifade eden Akcan, işin özelliğine göre şartname hazırlanacağını dile getirdi. Bölgesel Zafer Havaalanı’nın yapılacağı bölge itibariyle ilimize ve bölgeye faydalı olmayacağını savunan Milletvekili Akcan, bu konuda siyasi bir yönlendirme, baskı ve zorlanmanın olduğunu söyledi.

“ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYMALILAR”
Afyonkarahisarlı iktidar milletvekillerine de yüklenen Milletvekili Akcan, Zafer Havaalanı yapılması için uğraş veren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekillerinin, ilimizi pay pass etme yoluna gittiklerini savundu. Otoyol ve hızlı tren konusunda aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Akcan, “Bir bakan, dört milletvekilinin ellerin vicdanlarına koyarak hareket etmeleri lazım. Sorumluluklarını hissederek düşünmeleri lazım. Vebal altındalar. Sadece Afyon kelimesini Afyonkarahisar’a değiştirmek Afyonkarahisar’a hizmet etmek değildir” dedi.

“ZAFER HAVAALANI’NIN AFYON’A FAYDASI OLMAZ”
Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılmasına yönelik olarak yapılan çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ifade eden Milletvekili Akcan şöyle konuştu: “Genelkurmay Başkanı Afyonkarahisarlı. Bu bizim için büyük fırsattır. Orduyu yıpratma kampanyasına katılacaklarına, istifade etmesini bilsinler. Afyonkarahisar’a Zafer Havaalanı’nın faydası olmaz. Zafer Havaalanı, Afyonkarahisar’a yapılmalıdır. Yapılmıyorsa da ilimizdeki hali hazırda bulunan Askeri Havaalanı sivil uçuşlara açılmadır. Afyonkarahisar düşünmek zorunda olan kişilerin de ‘seçin beni, sizi temsil edeyim” diyen kişilerin olduğunu düşünüyorum”

“BAKANI, FİRMALAR MI YÖNETİYOR?”
Zafer Havaalanı’nın ihalesinin, ihaleye girecek firmaların talebi üzerine, 28 Temmuz tarihine ertelenmesini değerlendiren CHP İl Başkanı Ramazan Akgöz, “Ulaştırma Bakanı kendi denetimindeki bir gelişmeyi firmaların ağzına bakarak yönetiyorsa kendi iradesi ile değil firmaların iradesi ile hareket ediyor demektir” dedi. Konunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten CHP İl Başkanı Ramazan Akgöz, “Firmaların talepleri doğrultusunda bu işlemler yönlendiriliyorsa ve bir ulaştırma bakanı kendi denetimindeki bir gelişmeyi firmaların ağzına bakarak yönetiyorsa kendi iradesi ile değil firmaların iradesi ile hareket ediyor demektir. Kamuoyunda beklentisi olan ve uzun süreden beri konuşulan bir konu değerlendirilip tekrar gözden geçirilmelidir. Çünkü iyi niyetli olmadığı düşünülebilir” dedi.

“SÜREÇ İLİMİZİN LEHİNE İŞLİYOR”
Zafer Havaalanı sürecinin giderek uzamaya başladığını ve bu sürecin Afyonkarahisar’ın aleyhine işlediğini kaydeden Ramazan Akgöz, “Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. İlimizdeki havaalanını sivil uçuşlara açılmasıyla ilgili çok büyük bir zorluk yok. Hükümet isterse bu iş olur. Terminal sıkıntısı var. Bu da bence devde kulak. Bu eskilik öne sürülerek, Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılmaması ilimizi için çok büyük kayıptır. Bu çalışmaları derinleştireceğiz. Askeri Havaalanı, kesinlikle sivil uçuşlara açılmalıdır” diye konuştu.

“HALKI OYALIYORLAR”
Zafer Havaalanı’nın ihale tarihinin 28 Temmuz tarihine ertelenmesi ile ilgili olarak ilk tepkili açıklama MHP İl Başkanı Kemalettin Yılmaz’dan geldi. İhale tarihinin ertelenmesini ‘üzücü’ şeklinde yorumlayan Yılmaz, Afyonkarahisar halkının oyalandığını savundu. Afyonkarahisar’ın yaklaşık 8-10 yıldır, havaalanı, hızlı tren ve otoyol gibi konularda ciddi bir şekilde oyalandığını belirten MHP İl Başkanı Kemalettin Yılmaz, “Yetkililer tarafından, gerek Afyonkarahisar kamuoyu, gerekse sivil toplum kuruluşları ve gerekse medya son derece gereksiz yere meşgul ediliyorlar. Zafer Havaalanı’nın ihalesi oldu olacak derken, yine bir ertelenme konusuyla karşı karşıyayız. Yeni dönemde uzun bir müddet daha Afyonkarahisar kamuoyunu ciddi bir bilgi kirliliği meşgul edecek gibi görünüyor. Bu konuda, bugüne kadar kimseyi suçlamadık ama bilgi kirliğine artık son verilmesi gerekiyor” dedi.

“BU GECİKMELER AFYONKARAHİSAR’IN LEHİNE”
Zafer Havaalanı Projesi’nin alelacele hazırlandığını ve bu konunu uzun yıllar Afyonkarahisar kamuoyunu meşgul edeceğini kaydeden Başkan Kemalettin Yılmaz, “Keşke hükümet yetkilileri ya da Afyonkarahisar’ın seçilmişleri bu konuda inceleme yaparken, konun içine daha ciddi girselerdi böyle bir konuma gelinmemiş olurdu. Toplumun bu konuda meşgul edilmesine üzülüyorum. Korkarım bu ihale, 28 Temmuz’dan da ileri bir tarihe ötelenecek. Zaten rantablı olmadığı firmalar tarafından ifade edildi. İhale şartlarının gözden geçirilmesinde yarar var, ancak bu gecikmeler Afyonkarahisar’ın lehine değil ve Afyonkarahisar’ın menfaatleri ile ölçüşmüyor” diye konuştu.

“ASKERİ HAVAALANI SİVİL UÇUŞLARA AÇILMALI”
İhale tarihinin ertelenmesine bağlı olarak, Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması yönündeki girişimlerinin daha arttırılması gerektiğini ifade eden Kemalettin Yılmaz şöyle konuştu: “Zafer Havaalanı konusunda biraz daha oyalanacağız gibi geliyor bana. Bu konuda en mantıklı çalışma, ilimizdeki Askeri havaalanın sivil uçuşlara açılmasıdır. En azından Zafer Havaalanı devreye girene kadar Askeri havaalanının sivil uçuşlara açılması yararlı olacaktır. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Afyonkarahisarlı. Bu konuda siyasi iktidar, İlker Başbuğ emekli olmadan ciddi bir girişimde bulanabilir. Kararlı olmak lazım. Bir an evvel olsun bitsin bu iş”

“BU KEZ TEKLİF ÇIKABİLİR”
Zafer Havaalanı’nın ihalesinin ertelenmesi için talepte bulunan firmalar arasında yer aldıklarını belirten Koçoğlu İnşaat’ın sahibi Afyonkarahisarlı İşadamı Şükrü Koçoğlu, ilk ihalenin ardından ihale şartnamesi üzerinde yapılan iyileştirmeler neticesinde, 28 Temmuz’da yapılacak olan ikinci ihalede teklif veren firmalar çıkabileceğini tahmin ettiğini söyledi. Zafer Havaalanı’nın 1 Nisan’da yapılan ilk ihalesinde, şartname alan sekiz firma arasında yer alan Koçoğlu İnşaat’ın sahibi Afyonkarahisarlı İşadamı Şükrü Koçoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekillerin açıklamalarını doğruladı. 26 Haziran’da yapılması planlanan ihalenin, firmaların talebi üzerine 28 Temmuz’a ertelendiğini belirten Şükrü Koçoğlu, erteleme talebinde bulunan firmalar arasında ilk etapta yer almadıklarını, ancak daha sonra
kendilerinin de aynı şekilde erteleme talebinde bulunduklarını söyledi.

“FİRMALAR HAZIRLIKLARINI TAMAMLAYAMADI”
İhalelerde dosya alan firmaları ertelenme istekleri olabileceğini dile getiren Koçoğlu, “İhale öncesinde birkaç firma talepte bulunca ertelenme yapabiliyor. Birkaç firma uzun süredir hazırlık içindeydi sanırım hazırlıklarını tamamlayamadıkları için böyle bir talepte bulundular. Bizim hazırlıklarımı bitmek üzereydi ama daha sonra biz de bu firmalar ile birlikte erteleme talebinde bulunduk. Bu talep, idare tarafından uygun görüldü ve ihale tarihi 28 Temmuz’a uzatıldı” dedi.

“ERTELENMİNİN ALTINDA HİÇBİR ART NİYET YOK”
İhale hazırlıklarının önemli bir bölümünü, kredilerin oluşturduğunu ifade eden Koçoğlu, ihale tarihinin ertelenmesinin altında herhangi bir art niyet olmadığını, hatta daha da iyi olabileceğini kaydetti. İlk ihalenin ardından ihale şartnamesi üzerinde yapılan iyileştirmeler neticesinde, 28 Temmuz’da yapılacak olan ikinci ihalede teklif veren firmalar çıkabileceğini tahmin ettiğini vurgulayan Koçoğlu, ihale şartlarının çok iyi hale getirildiğini, ancak yine de kritik olduğunu söyledi. Koçoğlu, yapılan ertelemenin olumsuz karşılanacak bir yönü olmadığını sözlerine ekledi.





Bu haber 1809 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANANLAR HABERLER
SON HABER YORUMLARI
Tevfik kum
17-12-2023 14:33:00

Çokbeyeniyorum
ozguraytar063@gmail.com
08-12-2023 11:24:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Erdal özdemir
15-10-2023 21:32:00

Allah rahmet eylesin

Erdal özdemir
15-10-2023 21:31:00

Allah rahmet eylesin
Gungor sen
31-08-2023 17:16:00

Adam gibi adamsın.slm olsun
Seydi Ahmet YAVUZ
22-06-2023 20:26:00

Allah rahmet eylesin, Mekânı Cennet olsun
Nurettin Yağdıran
22-06-2023 16:52:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Allah kabrini cennet eylesin
21-01-2023 11:10:00

allah kabrini cennet eylesin
YUKARI