Bugun...


HAYVAN GÜBRESİNDEN ENERJİ(BİYOGAZ)
DPÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Şensöğüt, AA muhabirine, fakültede görevli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akbulut tarafından İhsaniye ilçesine bağlı Döğer beldesinde, Hasan Hüseyin Çiğiltepe nin ahırındaki 8 büyükbaş hayvanın gübresi

HAYVAN GÜBRESİNDEN ENERJİ(BİYOGAZ)
+ -

DPÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cem Şensöğüt, AA muhabirine, fakültede görevli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akbulut tarafından İhsaniye ilçesine bağlı Döğer beldesinde, Hasan Hüseyin Çiğiltepe'nin ahırındaki 8 büyükbaş hayvanın gübresi kullanılarak kurulan tesisin, 12 metreküp biyogaz üretim ve depolama kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.

     Aile tipi biyogaz reaktörünün verimli şekilde işletmeye alındığını ve kurulumun dördüncü gününde gaz elde edilmeye başlanıp 18'inci günde gazın sürekli yanışının gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Şensöğüt, Türkiye'de ciddi anlamda biyogaz potansiyeli bulunduğunu söyledi.

     Prof. Dr. Şensöğüt, 8. Genel Tarım Sayımı verilerine göre Türkiye'de 11 milyon büyükbaş, 27 milyon küçükbaş ve 250 milyon kanatlı hayvan bulunduğunu ifade ederek, bu hayvanların atıklarından yıllık 1,3 milyon ton petrol enerjisine eşit 2 milyar metreküp biyogaz sağlanabileceğini ve fermante edilmiş gübrenin tarımda doğrudan organik gübre olarak kullanılabileceğini anlattı.

     Prof. Dr. Şensöğüt, biyogazın, ''hayvansal ve bitkisel atıkların oksijensiz ortamda ayrışmasıyla ortaya çıkan bir gaz karışımı'' olduğunu anımsatarak, ''Bileşiminde yüzde 60-70 metan, yüzde 30-40 karbondioksit, yüzde 0-2 hidrojen sülfür ile az miktarda azot ve hidrojen bulunan biyogaz üretiminde sığır, at, koyun, tavuk gibi hayvanların gübreleri, insan dışkısı, mezbaha atıkları, ince kıyılmış sap, saman, mısır artıkları, şeker pancarı yaprakları gibi bitkilerin işlenmeyen kısımları kullanılabiliyor'' dedi.
    
     -''ELDE ETTİĞİMİZ GAZ SÜREKLİ YANABİLİYOR''-
    
     Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmet Çelik de, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde de biyogaz sistemi kurulumuna ilişkin çalışma başlattıklarını dile getirerek, burada günde oluşan yaklaşık 100 ton tavuk gübresinin kullanılacağı 1 megavatlık biyogaz tesisi kurulacağını kaydetti.

     Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akbulut, Döğer'de verimli bir sistem kurduklarını belirterek, burada sürekli gaz ürettiklerini ve elde edilen gazı devamlı yakabildiklerini belirtti.
 
    Gazı, yanabilmesi için bir dizi işlemden geçirdiklerini dile getiren Akbulut, şu bilgiyi verdi:

     ''Hedefimiz, kırsal kesimdeki ailelerin ısınma ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak, daha sonra organik gübre kullanımıyla tarımsal alanlarda verim artırıcı etkileri ortaya çıkarmaktır. Biyogaz sistemi, gübre ön hazırlama, biyogaz reaktörü, organik gübre toplama havuzu, gaz dağıtım hattı, gaz iyileştirme parçaları ve yanma ünitelerinden oluşmaktadır.''

     Yrd. Doç. Dr. Akbulut, Döğer'deki tesise, Prof. Dr. Cem Şensöğüt, Yrd. Doç. Dr. İsmet Çelik, Döğer belde Belediye Başkanı Ömer Güngör ve çiftlik sahibi Hasan Hüseyin Çiğiltepe'nin de önemli katkılarının bulunduğunu bildirdi.





Bu haber 4122 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANANLAR HABERLER
SON HABER YORUMLARI
Tevfik kum
17-12-2023 14:33:00

Çokbeyeniyorum
ozguraytar063@gmail.com
08-12-2023 11:24:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Erdal özdemir
15-10-2023 21:32:00

Allah rahmet eylesin

Erdal özdemir
15-10-2023 21:31:00

Allah rahmet eylesin
Gungor sen
31-08-2023 17:16:00

Adam gibi adamsın.slm olsun
Seydi Ahmet YAVUZ
22-06-2023 20:26:00

Allah rahmet eylesin, Mekânı Cennet olsun
Nurettin Yağdıran
22-06-2023 16:52:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Allah kabrini cennet eylesin
21-01-2023 11:10:00

allah kabrini cennet eylesin
YUKARI