Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
24 Mayıs 2012 Perşembe
Gazeteler

Genel Editör
BAHATTİN ULU
İDRAKİMİZ YANMASIN
ALPEREN AKAR
Yazıklar Olsun
Yazarlarımız
DÖĞER HÜR HABER
Döğer Hür Haber'den
M. Merve KAZAL
Değerli Olan İçindeki.......
RESÜL GÜLER
SEVGİ
HASAN HÜSEYİN KURT
STRES
KENAN YILMAZ
İletişim Danışmanı Terzi Gibidir
Bekteş TAYLAN
KADER BU BÖYLE
Gonul Pınarı
Zina Hakkında Söz bırakmayacak açık hükümler
PageRank Checker
MÜCADELE ŞART OLDU
Farelerle mücadele şart oldu.
2010-03-19 - 15:08

Isparta'da Tarla ve Bahçeleri İstila Eden Farelerle Mücadele İçin Zehirli Yem Kullanılıyor. Isparta Tarım İl Müdürlüğü'nün Bu Kapsamda Hazırladığı 8 Ton Zehirli Yem Üreticilere Dağıtıldı. 

Isparta'da tarla ve bahçeleri istila eden farelerle mücadele için zehirli yem kullanılıyor. Isparta Tarım İl Müdürlüğü'nün bu kapsamda hazırladığı 8 ton zehirli yem üreticilere dağıtıldı.

Ispartalı üreticilerin başı son dönemde sayıları iyice artan ekili arazilerle, bahçelerde ciddi Zarara neden olan tarla fareleriyle dertte. Isparta Tarım İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan fare yemleri de üreticilere dağıtıldı. Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, farelerle zehirli yem yöntemi ile mücadele ettiklerini belirterek, "Köylülere özel olarak hazırlanan fare yemini paketler halinde veriyoruz." dedi. Mecbur kaldıkları için böyle bir yöntemin kullanıldığını ifade eden İpek, en güzel çarenin bilinçsiz avcılığın önüne geçilerek yaban hayatının korunması olduğunu kaydetti.

İpek, her yıl iklim ve doğal dengeye bağlı olarak farelerin sayının arttığını ya da azaldığını belirterek, tarla farelerinin en büyük düşmanının özellikle yırtıcı kuşlar, yılanlar, tilki, sansar, gelincik, porsuk, çakal gibi etçil hayvanlar olduğunu kaydetti.

İpek, "Tarla fareleri bu yırtıcılarından korunmak için toprak üstünde kalmazlar. Bu yüzden yayılışlarını genişletmek için sürekli daha ileriye doğru galeri kaZarak uzaktaki besin kaynaklarına ulaşmaya çalışırlar. Bu sırada sık sık toprak altındaki galeri sisteminden toprak üstüne çıkış delikleri oluştururlar. Buralardan yakın çevreye kısa bir süre ilerleyerek besini alır ve büyük bir hızla tekrar yuvaya dönerler." diye konuştu.

FARELER İÇİN 1,5 METRELİK ŞERİTLER OLUŞTURULMALI

Farenin tarlaya doğru giriş yapabileceği alanların belirlenip, burasıyla tarla arasına derince sürülmüş 1,5 metrelik bir şerit oluşturulmasını isteyen İpek, tarla faresinin buradan tarlaya ulaşıp, Zarar vermesinin büyük ölçüde engellenebileceğini ifade etti.

Farelerin tarım alanlarına girişlerini, genelde tarlaya komşu alandan veya tarla aralarındaki sürülmeyen şeritlerden yaptıklarını ifade eden İpek, kış uykusuna yatmayan, besin depolamayan farelerin üremelerinin kış sonunda başladığını, bir sonraki sonbahar sonuna kadar devam ettiğini birkaç kez yavrulayabildiklerini dile getirdi.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu da il genelindeki tarım arazilerinin fare sürülerinin tehdidi altında olduğunu söyledi. Kutlu, farelerin özellikle ekin tarlalarına ve meyve fidanlarına Zarar verdiğini aktardı. Kutlu, taleplerin fazla olmasın nedeniyle ilaç temininde zorlandıklarını belirterek, "Bu senede farelerle başımız dertte. Bahçeler, tarlalar fare istilası altında. Farenin verdiği çok büyük. Üreticiler mağdur durumda." dedi.

Farelerin çoğalmasını bilinçsiz avlanmalar yüzünden doğal dengenin bozulmasına bağlayan Kutlu, bir tilkinin günde 10 fare yiyebildiğini ancak bilinçsiz avcılar yüzünden tilkilerin avlandığını kaydetti.


 


 


 


Kasabamız tarım alanlarını istila eden fare ve köstebeklerle mücadele için tarım il ve ilçe müdürlüklerine müracaatla birlikte bu işe başlamak için bismillah demenin zamanıdır.

 


 




Kaynak: DHH Bu haber  445  kere okundu
YORUMLAR
Bu Kategoriye Ait Diğer Haberler
TARIM HAYVANCILIK VE TEKNOLOJİLERİ FUARI Koyun ve keçi ölümlerine dikkat Döğer de Haşhaş Kapsülü alımına başlanıyor KASABAMIZDA HARMANLAR BAŞLADI SON 50 YILIN EN YAĞIŞLI DÖNEMİ TARIMSAL SULAMA HATALARI YÜZDE 50 HİBELİ MAKİNA EKİPMAN DESTEĞİ 10 İNEĞİ OLAN HİBEYİ ALABİLECEK HAŞHAŞ KAPSÜLÜ ZAMLANDI TARIM KREDİ KOOP. SEMİNERİNE DAVETLİSİNİZ HAŞHAŞLAR BU YIL YÜZ GÜLDÜRECEK SULAMA KOOP.KURTARILMASI İÇİN FIRSAT AKP'DEN GELDİ PANCAR ÖDEMELERİ 26 NİSANDA BAŞLIYOR MÜCADELE ŞART OLDU ÇİFTÇİYE MÜJDE Tarım sektöründe 6 ayda Yüzde 4,5 büyüme TMO ÖNÜNDE HAŞHAŞ KAPSÜLÜ SIRASI İlimizde Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli ÇİFTÇİNİN VAY HALİNE.....HAŞHAŞTA UMDUĞUNU BULAMADI SINIRSIZ SORUMSUZ SULAMA !! KOOPERATİFİMİZ TMO MAHSÜL ALIMINA BAŞLADI YAYLABAĞI NDA HAŞHAŞ HASATI BAŞLADI ÇİFTÇİLERİN ELEKTİRİK BORÇLARINA TAKSİT YABAN HAYVANLARI YAVRULARININ TOPLANMAMASI TİCARİ PATATES ÜRETENLERİN DİKKATİNE ÇİFTÇİLERİMİZE DUYURU(YEM DESTEKLEMESİ) MAZOT VE GÜBRE DETEKELEMESİ BAŞLADI Açık Sığır Besiciliği BAŞAKKARTLI ÇİFTÇİYE ,AKARYAKITTA 6 AY VADE DEVLET MANDA DAĞITACAK HAYVANCILIK DESTEKLEMESİ ÇİFTÇİLERİMİZE DUYURU(Yem bitkileri desteklemesi) TARLALARDA ÇİFT SÜRÜMÜ BAŞLADI KAYMAKTA AMANDA MARKASI TARIM SEKTÖRÜ REHBERİ AFYON DA HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI BAŞLADI KENE MÜCADELESİ Çiftçimiz yakında Mahindra traktörleriyle tanışacak TARIMSAL MAKİNA DESTEKLENMESİ Hayvan pazarı isyanı SİLAJ HAKKINDA GENEL BİLGİLER DAMLA SULAMA Yonca Bitkisi TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ(TAD) KARACAAHMET SULAMA PROJESİ DESTEĞİ HUBUBAT VE BAKLAGİL ÜRETİMİ DESTEKLEME PRİMİ MAZOT VE KİMYEVİ GÜBRE DESTEKLEMESİ
RANTÇILAR İSTEDİ AKP İLÇE BAŞKANI OLDU
RANTÇILAR İSTEDİ AKP İLÇE BAŞKANI OLDU
SELEHATTİN KAYA DÖĞER HÜR HABERE KONUŞTU
Selehattin Kaya Döğer Hür Habere çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Son İçerikler
Hava Durumu
ANKET
Döğer Belediyesinin Kasası Dolumu
Belediye Yatırım Yapacak Kadar Parası var
Belediye İşyerlerini Borç İle Yapacak
Belediyenin Borç Batağındadır
Yalandan Kim Ölmüş( Başkanın yalanlarından Biri)
Sonuçlar
Son İçerikler
Copyright © 2008 - 2012 Döğer Hür Haber - Tüm Hakları Saklıdır.İzinsiz kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Melkam Internet Hizmetleri
     

2

Döğerhürhaber.com

 

 

 

 

Haberler

 

BAĞLANTILAR

DÖĞER EKO HABER

Frig Vadisi.net

Frig Haber.com

Döğer Ar-ge.com

Sitene Ekle

RSS

Facebook

Twitter