Bugun...
MEVLANA DEĞİLİM ADAM OL DA ÖYLE GEL!


Filiz BAHÇIVAN YAZIYOR...
111
 
 

Aklım takıldı, fikrim takıldı. Gülen gözlerine diye devam etmek isterdim, şarkıdaki gibi lakin durum o değil. Bugünlerde aklım, kibir konusuna fena takılmış durumda. Neredeyse kibirle yatıp, kibirle kalkıyorum desem yeridir. Başka derdin mi yok? diye sormayın lütfen. Vallahi tonla derdim var. Ama insanoğlu işte. Etkilendiği bir konu olduğunda, hele ki o konu sinir bozucu bir boyuta ulaşmışsa, ister istemez kafayı takıyor. Benim gibi!

Düşünebiliyor musunuz? Dünyanın en sakin insanlarından biri olmama rağmen, benim bile sinirlerimi tavan yapmayı başaran insanlar var... Huzurunuzda o arkadaşları tebrik ediyorum. Beni sinirlendiren olayın ne olduğunu? siz sormadan ben anlatayım. Gerçi siz sormasanızda anlatacağım.

Neyse!
Bir kaç gün evvel, yaklaşık on yıldır görmediğim bir arkadaşım, çat kapı eve geldi.
Arkadaşım kelimesi öyle sıradan, herhangi bir arkadaş gibi algılanmasın. Çocukluğumdan, genç kızlığıma kadar uzanan bir arkadaşlıktan bahsediyorum. Uzun yıllar aralıksız süren dostluğumuz, arkadaşımın evlenerek Antalya'ya, yerleşmesiyle sona ermişti.

Onu, kapının önünde gördüğüm an yaşadığım sevinci tarif etmem mümkün değil. Ancak çok kısa bir süre sonra arkadaşımın yeni yüzünü tanıdıkça, sevincim kursağımda kalmış, onun yerini büyük bir hayal kırıklığına bırakmıştı.
Çok sevdiğim arkadaşımın yerine vekaleten gelen kibirli bir kadın duruyordu karşımda. Küçük dağları ben yarattım edasında konuşan birine anlatacak hiç bir şeyim olamazdı. Ben de uzun, uzun sustum.

Sanırım bu durum beni oldukça rahatsız etmiş olacak ki, gülümseyen yüzüm, bir an da, hiç olmadığı kadar asık bir surata dönüştü.
İtiraf etmeliyim, asık suratlı halimi görmenizi hiç istemem. Karşımda duran insan için, Çin işkencesi kadar eziyet verir. Bu arada, içinizde Çin işkencesinin nasıl uygulandığına dair bilgisi olan var mı? Oldukça merak ettiğim ve epey bi araştırdığım ama istediğim bilgiye ulaşamadığım konulardan bir tanesidir Çin işkencesi. Böylesi gereksiz bir şiddet eylemini neden merak ettiğim, ise tartışılır.

Neyse! Ne diyordum.
Büyüklenmek, büyüklük taslamak, ululuk iddia etmek. Kendini başkalarından yüksek görerek onları aşağılamak. Şeytan'a ait olan bir özellik olan kibir, onun Hz Adem"e secde etmesini engellemişti. Allah bunu Kur'anı-ı Kerim, de şöyle anlatmaktadır. (Hz Adem'e) secde etmekten yalnızca iblis kaçındı. Kibirlendi ve kafirlerden oldu" (Bakara, 2/34)
Kibir hakkında indirilen diğer ayetler de ise şunlar bildiriliyor bize. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseyi sevmez. Nisa 36,
Hem insanlara karşı avurdunu şişirme (kibirlenme) ve yeryüzünde çalımla yürüme. Çünkü Allah övünen ve kuruntu edenlerin hiçbirini sevmez.Lokman 18

Ben onları senin bağışlaman için her davet ettiğimde, onlar parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine büründüler, ısrar ettiler kibirlendikçe kibirlendiler. Nuh 7.

Son olarak şunları belirtmemde fayda var.
Kibirli olmayın "Kibir bele bağlanmış taş gibidir, onunla ne yüzülür ne uçulur!" der Hacı Bayram Veli. Özgür olun. Başkalarının acılarını küçümsemeyin, alay etmeyin. Kimsenin acısıyla beslenip, mutlu olmayın! Merhamet duygunuzu öldürmeyin. Merhamet ve vicdanın sesine sağır kalanlar, insan olmaktan vazgeçmiş kişilerdir. Onlardan olmayın.

Yok ben böyleyim değişmem diyenlere cevabım. Ben de Mevlana değilim.Adam ol da öyle gel.

Filiz Bahcıvan 





YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI